Cross-transfer effect

“Ik heb een blessure aan mijn rechterbeen. Kan ik nu beter mijn benen even niet meer trainen?” NEE NIET PER SE.

Iedereen weet dat het ontzettend frustrerend is wanneer je geblesseerd raakt en hierdoor niet meer in staat bent om je normale training voort te zetten. Hoewel inactiviteit door rust en soms immobilisatie (gips, brace, etc.) vaak nodig zijn om de blessure te beschermen en het herstel te bevorderen, kunnen de bijwerkingen diepgaand zijn. Onderzoek wijst uit dat een verval aan contracterende eiwitten, verminderde motoriek en sarcomeren absorptie (functionele eenheid van de skeletspier) kan leiden tot spieratrofie en spierzwakheid. Deze veranderingen kunnen binnen een paar dagen van inactiviteit ontstaan.

Wat veel mensen niet kennen is het cross-transfer effect. Dit fenomeen is enigszins controversieel, maar het lijkt erop dat, in sommige gevallen, het trainen van de spieren in bijvoorbeeld de niet aangedane zijde de blessure van de aangedane zijde positief kan beïnvloeden. Dus als je geblesseerd bent aan bijvoorbeeld je rechterbeen en hierdoor geforceerd wordt om te stoppen met het trainen van dat been, dan is het aan te raden om door te gaan met krachttraining van bijvoorbeeld het linker (“gezonde”) been omdat uit onderzoek is gebleken dat de kwaliteit en kracht van de inactieve spieren behouden blijft in het been van de aangedane zijde.

Zorg dat je wel altijd in contact bent gekomen met mij of een andere fysiotherapeut om te bepalen of dit ook geldt voor jouw situatie.

📕 Referenties ter ondersteuning:
– Farthing J et Al. Changes in functional magnetic resonance imaging cortical activation with cross education to an immobilized limb. 2011.
– Magnus C et. Al Effects of cross-education on the muscle after a period of unilateral limb immobilization using a shoulder sling and swathe. 2010.
– Hendy A et al. Cross education and immobilization: mechanics and implications for injury rehabilitation. 2012.

Vorig bericht
Bewegen is een noodzaak
Volgend bericht
Fysiotherapie Formupgrade gewaardeerd met een 9.1