Cerebrovasculair accident (beroerte)

Een veelvoorkomende hersenaandoening is het cerebrovasculair accident (CVA), ook wel bekend als een beroerte. CVA betekend zoveel als een ongeluk in de bloedvaten in de hersenen. Gemiddeld krijgen 117 Nederlanders per dag een CVA. Er zijn 3 vormen van CVA: een hersenbloeding, herseninfarct of TIA.

Zowel bij een hersenbloeding als -infarct komt er uiteindelijk te weinig zuurstof in een deel van de hersenen. Bij een hersenbloeding is er een bloedvat geknapt of lek. Bij een herseninfarct zit er een bloedpropje in het bloedvat waardoor de doorbloeding niet meer goed is.

De gevolgen van een CVA uitten zich vaak in 1 lichaamshelft. Zo kan er sprake zijn van een hangend gezicht en een verlamming aan 1 zijde van het lichaam. Verder kan de spraak gestoord zijn en kan de persoon zich duizelig of verward voelen.

Een TIA wordt ook wel een miniberoerte genoemd. TIA staat voor ‘trans ischemic attack’ en hierbij laat een persoon dezelfde klachten zien als iemand die een hersenbloeding of -infarct heeft, maar duren de klachten vaak niet langer dan 30 minuten.

Het is erg belangrijk om een CVA zo snel mogelijk te herkennen. Bij het vermoeden van een CVA kan iedereen de FAST-test afnemen. Dit staat voor Face, Arms, Speech en Time. Bij twijfel is het altijd het beste om 112 te bellen.

  • Face: controleer het gezicht en kijk of de mond scheef staat of een mondhoek naar beneden hangt.
  • Arms: controleer of de persoon beide armen op kan tillen.
  • Speech: controleer of de spraak samenhangend is en u de persoon goed kunt begrijpen.
  • Time: Stel vast hoe laat de klachten zijn begonnen. Dit is erg belangrijk voor de artsen in het ziekenhuis.

Na een behandeling in het ziekenhuis zal er eerst gerevalideerd worden in een revalidatiekliniek. Daar wordt vaak in een multidisciplinair team gewerkt om weer de oude te worden. Logopedisten gaan aan de slag met spraak, ergotherapeuten met het uitvoeren van dagelijkse handelingen en fijne motoriek en fysiotherapeuten zullen een begin maken met het opbouwen van kracht, conditie, balans en coördinatie. Na een paar maanden kan de revalidatie buiten de kliniek worden voortgezet, bijvoorbeeld bij een van onze fysiotherapeuten. Zij kunnen begeleiden bij het verdere herstel na het CVA. Na een intake zal er een plan op maat worden gemaakt die aansluit bij de wensen van de patiënt.

Omdat CVA op de lijst met chronische aandoeningen van de overheid staat worden de fysiotherapiebehandelingen vaak vergoed vanuit de basisverzekering.

Therapeuten