Hernia

Veel mensen die te horen krijgen dat ze een rughernia hebben denken hierbij direct aan een operatie. Maar wist je dat tot 66% van de lumbale (onderrug) hernia’s door een conservatieve behandeling genezen? In feite, hoe forser de hernia is, hoe beter de spontane regressie (herstel) kan zijn!

Tussen elke wervel zit een tussenwervelschijf die zorgt voor schokdemping. Een hernia is een uitstulping van de tussenwervelschijf die tegen een zenuw drukt en pijnklachten veroorzaakt. Bij een conservatieve behandeling van een hernia is herabsorptie van de schijf niet per se noodzakelijk om de symptomen te verminderen. Onderzoek wijst uit dat specifieke laadoefeningen de potentie hebben om genezing te bieden aan de tussenwervelschijf.

Begrijp dus dat je lichaam veerkrachtig is, de tijd kan je lichaam helpen genezen door sterker te worden met behulp van specifieke training. Zorg er hierbij wel voor dat je je laat onderzoeken en behandelen door een fysiotherapeut.

📕 Referenties ter ondersteuning

  • Steele J et al. Can specific loading through exercise impart healing or regeneration of the intervertebral disc? Spine J. 2015
  • Zhong M et al. Incidence of Spontaneous Resorption of Lumbar Disc Herniation: A Meta-Analysis. Pain Physician J. 2017
  • Chiu C-C et al. The probability of spontaneous regression of lumbar herniated disc: a systematic review. Clin Rehabil. 2015
Vorig bericht
Je inactieve leefstijl compenseren met regelmatig sporten. Is dit voldoende? NEE.
Volgend bericht
Beenlengteverschil. Wanneer doet het ertoe?