Reuma door knakken van je vingers? Nee!

Mensen reageren vaak fel op knakkende vingers, enkels of knieën. Als iemand zijn vinger knakt geeft dit een naar geluid, terwijl de ‘knakker’ het vaak juist een prettig gevoel vindt. Veel mensen vragen ons of je hierdoor reuma kan krijgen. Nee, dat kan niet.

Vacuüm
In de gewrichtsholte bevindt zich een kleine hoeveelheid vloeistof (synoviaal vocht) waarin gas is opgelost. Het vocht is het smeermiddel van het gewricht, om bewegingen soepel te laten verlopen. Door te trekken aan je vinger wordt de holte iets groter en ontstaat een onderdruk. Die onderdruk zorgt voor een vacuüm.
Door de lage druk komen de in het vocht opgeloste gassen vrij. Het vacuüm wordt opgeheven en er ontstaat plotseling meer ruimte in het gewricht. Die ruimte wordt opgevuld met gas. Dat laatste hoor je als een knak, vergelijkbaar met een zuignap die je van het raam trekt.
Veel mensen denken dat het geluid afkomstig is van de botten, maar dat is dus niet het geval. Je kunt een gewricht ook niet meerdere keren achter elkaar knakken. Het verdampte gas moet eerst weer oplossen in het gewrichtsvocht.
Bij sommige gewrichten ontstaat de knak op een andere manier. Het geluid kan namelijk ook worden veroorzaakt door een pees van een spier die ergens overheen schiet. Je kunt dit vergelijken met de snaar van een gitaar.

Schadelijk?
Nee. Meerdere onderzoeken laten zien dat het knakken van je vingers geen slijtage of ontsteking veroorzaakt. Een mooi voorbeeld is een onderzoek van een Amerikaanse arts die vijftig jaar lang dagelijks de vingers van zijn linkerhand knakte maar de rechterhand met rust liet. Resultaat was geen enkel verschil tussen beide handen. Toch zijn er ook wetenschappers die denken dat het wel schadelijk is en dat vooral het gewrichtskapsel slapper kan worden. Het knakken van de vingers met gevouwen handen is het veiligst.
Vorig bericht
Hoe lang duurt mijn herstel?
Volgend bericht
Het belang van rust na een training