Achillespees tendinopathie

Vanaf de knieholte naar de hak komen meerdere spieren samen in een hele sterke pees die vastzit aan de hak: de achillespees. De achillespees is een van de sterkste pezen van het lichaam. Een achillespees tendinopathie betekent niks anders dan pijn in de regio van de achillespees (tendo = pees, pathie = pijn).

De structuur en kwaliteit van het weefsel van de pees kan verminderd zijn (tendinose) of er is sprake van een ontsteking (tendinitis). Een achillespees tendinopathie wordt vaak veroorzaakt door langdurige overbelasting en wordt vaker gezien bij sporters. Het kan echter ook op oudere leeftijd ontstaan doordat de kwaliteit van het peesweefsel afneemt.

Een achillespees tendinopathie kenmerkt zich dus door pijn rond de achillespees of pijn op de hiel. Andere kenmerken zijn:

  • De pees kan wat dikker, warm of rood zijn.
  • Druk/aanraking van de pees is pijnlijk.
  • Pijn bij springen, rennen, op de tenen staan of lopen.
  • Bij sporters zijn de klachten vaak eerst na het sporten aanwezig. In een later stadium kunnen de klachten ook tijdens het sporten of in rust aanwezig zijn.

Een achillespees tendinopathie is vaak goed te behandelen. Samen met jouw fysiotherapeut ga je kijken naar wat het probleem veroorzaakt. Vaak bestaat de behandeling uit het volgen van een specifiek oefenprogramma, het aanpassen van de belasting/training  en advies hoe het in de toekomst voorkomen kan worden.

Therapeuten