Echografie

Echografie, ook bekend als ultrasone beeldvorming of echoscopie, is een (para)medische beeldvormingstechniek die hoogfrequente geluidsgolven gebruikt om beelden van de binnenkant van het lichaam te creëren. Het is een niet-invasieve methode die vaak wordt gebruikt om organen en weefsels te onderzoeken en om bepaalde aandoeningen te diagnosticeren.

Bij Formupgrade kunnen wij echografie inzetten als we meer duidelijkheid willen hebben over een bepaalde klacht. Het kan helpen om beter te bepalen welke structuur(en) in het lichaam betrokken is bij de klacht, maar ook om te bekijken of een behandeling hert gewenste effect heeft. Wij gebruiken het om spieren, pezen, en gewrichten te beoordelen.

Hoe werkt het?
Een apparaat genaamd een transducer zendt geluidsgolven uit die door het lichaam worden gereflecteerd. De gereflecteerde geluidsgolven worden weer opgevangen door de transducer en omgezet in elektrische signalen. Deze signalen worden vervolgens door een computer omgezet in beelden die op een monitor te zien zijn. De fysiotherapeut van Formupgrade kan hiermee bepalen wat de kwaliteit is van de spier, pees of het gewricht/gewrichtskapsel

Het is een veilige procedure zonder gebruik van ioniserende straling, zoals röntgenstralen. Het kan in real-time worden uitgevoerd, wat betekent dat de fysiotherapeut van Formupgrade kan zien of een spier/pees goed functioneert bij bewegingen. Het is pijnloos en vereist geen speciale voorbereiding van de patiënt.

Echografie is een veelzijdige en veelgebruikte diagnostische tool in de (para)medische wereld vanwege zijn veiligheid, effectiviteit en het vermogen om snel en in real-time beelden te genereren.

Therapeuten