Bobath voor volwassenen

Bobath voor volwassenen is een behandeling bij centraal neurologisch letsel (hersenbloeding, MS, ALS, etc). Deze therapievorm werkt vanuit de gedachte dat je tijdens de revalidatie geen reflexen wilt opwekken die eventueel opnieuw aangeleerde bewegingspatronen storen. De behandelmethode is vooral bedoeld, om tijdens de revalidatie, zoveel mogelijk functie te herwinnen. Daarnaast is ook het leren om gaan met de beperking erg belangrijk. Hiermee bedoelen we bijvoorbeeld het aangepast lopen of het verplaatsen van je lichaam van zit naar stand. Dit met het ultieme doel zoveel mogelijk zelfstandigheid te creëren.

Als iemand centraal neurologisch letsel oploopt, dan doorloopt deze persoon in de eerste maanden vaak een zwaar revalidatietraject. Langzaam maar zeker komen enkele verloren functies van de grote hersenen terug. Daarnaast leert de persoon steeds beter leven met zijn aandoening. Bijvoorbeeld door aanpassingen aan de woning te maken of technieken te leren om veilig en langer te lopen of de arm weer (grotendeels) gebruiken.

Met de methode naar Bobath (voormalig Duitse Fysiotherapeute) is het begeleiden van deze patiënten 1 van de methoden om de revalidatie vorm te geven.

Therapeuten
Niets gevonden.