Fibromyalgie

Fibromyalgie is een chronische aandoening, waarbij je langdurig last hebt van pijn in je spieren en bindweefsel. Er is bij fibromyalgie geen lichamelijke oorzaak te vinden voor de klachten. Je lichaam raakt niet beschadigt bij fibromyalgie. Wel kan je conditie achteruitgaan, doordat je minder gaat bewegen. Hierdoor kan je je minder fit voelen. Er wordt gedacht dat er iets fout gaat in de samenwerking van de hersenen, de spieren en de stofjes die de spieren aansturen. Hierdoor verwerken mensen met fibromyalgie pijnprikkels anders en reageren ze mogelijk heftiger op dingen die om hen heen gebeuren.

De meest voorkomende klachten die je bij fibromyalgie ervaart zijn pijn, stijfheid en vermoeidheid. Daarnaast kunnen ook klachten zoals krachtsverlies, slaapproblemen en stemmingsklachten optreden. Door deze klachten kan het lastiger voor je zijn om alledaagse bezigheden uit te voeren, zoals het huishouden, boodschappen doen, werken of sporten. De pijn die je bij fibromyalgie ervaart kan op allerlei plekken voorkomen. De meest voorkomende plekken zijn het hoofd, nek, schouders, rug, knieën en bekken. Vaak zijn je spieren en gewrichten erg stijf, met name wanneer je lang in dezelfde houding hebt gezeten of gelegen. Je merkt dan dat bijvoorbeeld overeind komen uit een stoel lastiger wordt.

De aandoening wordt vaak vastgesteld doordat een reumatoloog de symptomen herkent en andere oorzaken van de klachten kunnen worden uitgesloten. Het is belangrijk om in beweging te blijven, omdat een verminderde fitheid ervoor kan zorgen dat de klachten verergeren. Het regelmatig bewegen kan de klachten verminderen. Denk bijvoorbeeld aan wandelen, fietsen, tuinieren of zwemmen. De fysiotherapeuten van Formupgrade kunnen je helpen bij het leren omgaan met de pijnklachten. Daarnaast kunnen zij ondersteunen bij het in beweging blijven, maar ook bij het verminderen van de pijnklachten en verbeteren van de mobiliteit.

Therapeuten