Zweepslag Hamstring

Een zweepslag is een acute blessure van een spier. De naam komt van de korte, felle pijn die hier vaak mee gepaard gaat. De hamstring is een groep spieren aan de achterzijde van het bovenbeen waarbij een dergelijke blessure bij sporters relatief vaak voorkomt. Het ontstaat vaak bij een explosieve aanspanning van deze spier, zoals bij het sprinten. Na verloop van tijd is er vaak een flinke blauwe plek te zien op de achterzijde van het been.

Het is verstandig om na het ontstaan van de blessure direct te stoppen met sporten. In de dagen hierna is het verstandig om de pijnlijke plek te koelen met ijs (4-5x daags voor ongeveer 15 minuten) en binnen te pijngrens te blijven bewegen. Daarnaast is het verstandig om een afspraak te maken met een van onze fysiotherapeuten.

Bij een zweepslag kan er spraken zijn van 3 soorten letsel: een overrekking, scheurtje of volledige ruptuur van de spier. De soort en de locatie van het letsel zijn van invloed op de hersteltijd van deze blessure. Over het algemeen genomen wordt de hersteltijd langer als het letsel hoger in de hamstring zit.

Een overrekking is de lichtste variant. Hierbij is er geen schade aan de spiercellen, maar zijn deze cellen zelf behoorlijk op rek gekomen. Vaak is hierbij een paar dagen rustig aan doen voldoende. De gemiddelde hersteltijd hiervan is maximaal 2 weken.
Een scheurtje in de spier is wat ernstiger. Hierbij is er wel schade aan de spiercellen en duurt het dus ook langer om hiervan te herstellen. De gemiddelde hersteltijd hiervan is zo’n 4 tot 6 weken.
Een volledige ruptuur van een spier komt nauwelijks voor. In deze gevallen kan het soms nodig zijn om te opereren.

Bij een zweepslag is het belangrijk om niet te snel weer te starten met sporten omdat de klachten hierdoor opnieuw op kunnen spelen of zelfs een nieuwe zweepslag op de loer kan liggen. Daarnaast moet er gekeken worden naar de oorzaak van de zweepslag. Het kan soms voorkomen dat de hamstring niet sterk genoeg is voor wat er van gevraagd wordt. Het kan dus nodig zijn om deze eerst op te trainen en het sporten dan weer rustig op te bouwen.

Onze fysiotherapeuten kunnen helpen bij het bepalen van de ernst van de blessure en door adviezen en oefeningen er voor zorgen dat je zo snel mogelijk weer terug kan keren naar je sport en dagelijkse activiteiten.

Therapeuten