Impingement

Impingement is de Engelse term voor inklemming. Bij  impingement klachten wordt bedoeld dat de schouderklachten veroorzaakt worden doordat er een bepaald weefsel (bijvoorbeeld spier, pees, slijmbeurs of kapsel) in de schouder bekneld raakt. Het komt het vaakst voor dat er een pees bekneld wordt onder het schouder dak. Hierdoor is er vaak een bepaald traject pijnlijk bij het heffen van de arm. Mensen geven vaak aan het gevoel te hebben dat de arm even ergens langs moet voordat deze pijnvrij verder omhoog geheven kan worden.  

 Andere klachten die kunnen voorkomen zijn:  

  • Pijn rondom het schoudergewricht  
  • Pijn bij het liggen op de schouder  
  • Uitstralende pijn naar de bovenarm 

Een impingement kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door overbelasting. Hierdoor kunnen bepaalde structuren geïrriteerd raken, waardoor deze dikker worden en bekneld raken. Daarnaast kunnen ook te slappe of niet goed samenwerkende spieren van de schoudergordel een impingement veroorzaken. Andere factoren die kunnen mee spelen zijn: een ongunstige houding, onvoldoende meebewegen van het schouderblad, te veel of te weinig beweeglijkheid van het kapsel van het schoudergewricht en/of instabiliteit.   

Onze fysiotherapeut kijkt samen met jou naar de oorzaak van de schouderklachten en zal een passend behandelplan opstellen. De behandeling kan bestaan uit informeren en adviseren, rektechnieken, specifieke oefeningen en/of mobiliseren. 

Therapeuten