Lumbale Instabiliteit

Een veel voorkomende rug klacht is de lumbale instabiliteit. Deze kunnen we indelen in de passieve en actieve instabiliteit. Te vergelijken is de instabiliteit met een kapotte lager in uw auto of fiets. Wanneer dit niet meer goed aansluit met de andere bewegende delen, kan er speling optreden. Dit veroorzaakt uiteindelijk dat het geheel niet meer goed functioneert.

In alle delen van de rug, en dus ook in de onderrug (wervels L1 t/m L5) is er een samenspel van actieve en passieve structuren. Deze structuren zorgen er voor zorgen dat je bijvoorbeeld kan bukken en daarna weer rechtop kan staan. Als er in deze structuren (gewrichten, tussenwervelschijf of spieren) een verstoring komt, kan bewegen pijnlijk of moeilijk worden.

Veelal is er sprake van een actieve instabiliteit. Dit betekent dat je spieren óf niet de kracht hebben óf niet voldoende samenwerken om de rug bewegingen uit te voeren. Dit is heel goed met fysiotherapie en gerichte training te behandelen. Uiteindelijk draait het om het hebben van voldoende spierkracht om onze dagelijkse activiteiten uit te kunnen voeren. Gezien onze hedendaagse leefstijl van veel zitten en recreëren i.p.v. ons fysiek in te spannen gedurende de dag, is de lumbale instabiliteit een veel voorkomende klacht die eigenlijk goed te verhelpen is.

Therapeuten