Reumatoïde artritis

Reumatoïde artritis is een chronische aandoening waarbij de gewrichten ontstoken zijn. De aandoening verloopt vaak wisselend, waarbij periodes van veel gewrichtsontstekingen afgewisseld worden met geen tot weinig gewrichtsontstekingen. Reumatoïde artritis is een auto-immuunziekte. Het lichaamseigen afweersysteem keert zich eigenlijk tegen zichzelf.

Vaak ervaar je met name (pijn)klachten in de handen, enkels en/of voeten. Andere gewrichten kunnen echter ook aangedaan zijn. Het buigen en/of strekken van de gewrichten gaat dan moeizamer en het gewricht kan stijver worden of dik zijn. Tijdens een ontsteking is het gewricht vaak dik en warm. Ook kan de huid dan wat roder zijn. De beweeglijkheid van de gewrichten kan langzaam afnemen. Zoals eerder genoemd is reumatoïde artritis een chronische aandoening. Dit betekent dat de aandoening niet (helemaal) over zal gaan.

De aandoening wordt vastgesteld en behandeld door de reumatoloog. Vaak bestaat de behandeling uit medicatie, maar ook bijvoorbeeld uit leefstijladviezen. Het is belangrijk om in beweging te blijven en het regelmatig bewegen kan de klachten verminderen. Daarnaast helpt het om de gewrichten soepel te houden. Denk bijvoorbeeld aan wandelen, fietsen of zwemmen. Bewegen in water is heel goed voor de gewrichten, omdat ze hierbij niet te veel worden belast.

Op de lange termijn kunnen de gewrichtsontstekingen ook de vaatwanden aantasten. Hierdoor bestaat er een hoger risico op hart- en vaatziekten. Andere risico factoren voor hart- en vaatziekten zijn:

  • Roken
  • Verhoogde bloeddruk
  • Te hoog cholesterol gehalte
  • Suikerziekte
  • Overgewicht

Heb jij moeite met bewegen door reumatoïde artritis of wil je andere risicofactoren verminderen. Onze fysiotherapeuten staan voor je klaar. Fysiotherapie kan helpen als jij last hebt van een verminderde spierkracht of conditie, maar ook bij vermoeidheid. Een fysiotherapeut kan je ook leren om gaan met de klachten zodat jij minder last hebt van de reumatoïde artritis.

Therapeuten