Mediaal tibiaal stress syndroom

Een veel voorkomende sportblessure is het mediaal tibiaal stress syndroom (MTSS). Dit stond vroeger ook wel bekend als ‘shinsplints’, ‘springschenen’ of ‘scheenbeenvliesontsteking’. Het is een overbelastings blessure die vaak gezien wordt bij hardlopers of sporters die veel springen zoals volleyballers of basketballers.

Hoewel de exacte oorzaak van de klachten nog steeds onbekend is lijkt het te maken te hebben met de aanhechting van spieren in het onderbeen aan het bot van het scheenbeen. Doordat daar tijdens bijvoorbeeld het hardlopen veel trekkrachten op komen te staan kan het botvlies van het scheenbeen geïrriteerd raken of kunnen er zelfs kleine botafwijkingen ontstaan. Een plotselinge verandering in trainingsintensiteit, verandering van schoeisel of de stand van de enkel en/of knie kan een trigger zijn voor het ontstaan van de klachten.

De pijn die gevoeld wordt bij MTSS zit aan de binnenzijde van de scheen. Dit kan in 1 of beide benen tegelijk voelbaar zijn. De pijn neemt toe bij inspanningen zoals hardlopen of springen en neemt weer af in rust. Meestal komt de pijn steeds sneller opspelen tijdens een inspanning.

Er is niet een kant-en-klare oplossing voor het behandelen van MTSS. Er zal goed gekeken moeten worden naar wat precies bij heeft gedragen aan het ontstaan van de klachten. Er zal in ieder geval gekeken worden of de trekkrachten op het scheenbeen verminderd kunnen worden. Dit kan bijvoorbeeld door rust, advies over schoeisel en/of taping. Vervolgens zal de belastbaarheid weer stapsgewijs opgebouwd worden door bijvoorbeeld een langzaam opbouwend hardloopschema. Het is erg belangrijk om niet te snel weer op te bouwen aangezien de klachten dan weer terug kunnen komen. Onze fysiotherapeuten kunnen hier goed bij helpen.

Therapeuten