Totale heup prothese (nieuwe heup)

Het plaatsen van een totale heupprothese is een behoorlijke ingreep. Het is dan ook heel belangrijk dat er snel na de operatie wordt gestart met fysiotherapie om zo een goed begin te maken aan de revalidatie.

Eigenlijk begint de revalidatie al voor de operatie. Een bekend principe voor dit soort operaties is ‘Better in, better out’. Dit houdt in dat hoe sterker de heup is voor de operatie, hoe beter en sterker je er uit zal komen. Het heeft dus zin om ook al voor een dergelijke ingreep met een fysiotherapeut te praten hoe je er voor kunt zorgen dat je zo goed mogelijk de operatie in gaat. Dit kan weken of zelfs maanden schelen in het revalidatieproces.

Na de operatie zal je in het ziekenhuis van een fysiotherapeut al wat oefeningen krijgen. In deze eerste fase is het vooral belangrijk om de operatiewond goed te laten herstellen en voorzichtig te zijn met bepaalde bewegingen. Het kapsel van het heupgewricht is nog niet hersteld na de operatie en dus is de kans dat de heup uit de kom kan schieten groter. Maak geen bewegingen waarbij de heup verder dan 90 graden buigt, zoals bukken of in een lage stoel/bank zitten, en leg je been niet over het andere been heen. Ook is het belangrijk om goed in beweging te blijven. Dit laatste helpt bij de doorbloeding en dus het herstel van de heup en zorgt er ook voor dat de (eventuele) zwelling wat afneemt.  Verder zal de fysiotherapeut in het ziekenhuis helpen met het lopen met krukken, het in en uit bed stappen, traplopen en op het toilet gaan zitten. Je mag de heup namelijk al direct belasten. Vaak kun je na 1 of 2 dagen in het ziekenhuis al naar huis.

Thuis ga je verder met herstellen. Onze fysio’s kunnen bij je thuis komen om daar verder te helpen met revalideren totdat je in staat bent om naar Formupgrade te komen. In huis zullen zij helpen om de heup goed in beweging te houden, de spieren rondom de heup weer sterker te maken en een begin te maken met buiten lopen en het verbeteren van het trap lopen. Het gebruik van de krukken zal hierbij steeds meer afgebouwd gaan worden.

Meestal heb je na 6 tot 8 weken nog een keer contact met de orthopeed voor een controle. Je zult dan inmiddels 1 of 2 keer per week met een fysiotherapeut kunnen trainen om zo de kracht, mobiliteit en balans weer optimaal te krijgen. Daarnaast is het belangrijk om ook zelf actief te blijven, bijvoorbeeld door te wandelen, fietsen en/of oefeningen te doen.

Het is moeilijk om precies te zeggen hoe lang een revalidatie na totale heupprothese gaat duren. Dit is uiteindelijk voor ieder persoon anders en hangt van vele factoren af. Vanuit het ziekenhuis wordt dan ook vaak gezegd dat het 3 tot 12 maanden kan duren. Vroeg beginnen met revalideren, blijven bewegen en een gezonde leefstijl kunnen er in ieder geval voor zorgen dat het lichaam in een optimale staat is om te kunnen herstellen.