Verstuikte enkel

Een verstuikte enkel, of enkeldistorsie, ontstaat vaak tijdens het sporten, bijvoorbeeld door contact met een tegenstander of door het verkeerd landen na een sprong. Het is het meest voorkomende acute letsel aan een gewricht waarvoor mensen naar de huisarts gaan. Jaarlijks lopen zo’n 600.000 sporters enkelblessures op waarvan er ongeveer 87.000 zich bij een fysiotherapeut melden.

De huisarts zal eerst altijd controleren of er mogelijk sprake is van een breuk. Als dat het geval is kun je vaak niet meer op de enkel steunen en kan het aanraken van de enkel erg pijnlijk zijn. Een röntgenfoto kan nodig zijn om vast te stellen of er inderdaad sprake is van een breuk.

Als de enkel niet gebroken is kan er sprake zijn van enkelbandletsel. De enkelbanden zorgen voor stabiliteit van de enkel en bij een verkeerde beweging kunnen deze oprekken, inscheuren of zelfs helemaal afscheuren. Bij het inscheuren of afscheuren ontstaat dan vaak zwelling rond de enkel en na een paar dagen soms een grote blauwe verkleuring rondom de enkel en voet.

Bij ongeveer 30% van de mensen met een verstuikte enkel blijven er restklachten bestaan. Je kunt de kans hierop verminderen door goede begeleiding van een fysiotherapeut. Dit kan op verwijzing van de huisarts maar ook zonder verwijzing kun je gewoon bij de fysiotherapeut terecht. Na een gesprek en lichamelijk onderzoek zal hij/zij de behandelmogelijkheden met je bespreken. In sommige gevallen zal het misschien alleen nodig zijn om advies te geven over hoe je de enkel het best weer kunt gaan belasten. In andere gevallen is het juist nodig om de enkel te tapen of bepaalde oefeningen mee te geven om de stabiliteit van het gewricht te trainen. Dat is helemaal afhankelijk van jouw specifieke wensen en situatie.

Therapeuten