Fasciatherapie

Afgelopen maand heeft Marin de basismodule fasciatherapie volgens de F.I.T.-methode afgerond.

Wat is fascia?
Fascia is de benaming voor de bindweefselvliezen in je lichaam. Deze zitten eigenlijk overal, om je spieren, pezen, gewrichten, botten en organen. Al deze bindweefselvliezen zitten met elkaar verbonden als een 3D-netwerk in je lichaam wat alles bij elkaar houdt en tussen al deze lagen zit een soort gel die ervoor zorgt dat alles soepel langs elkaar kan bewegen. Dit fasciale netwerk zorgt voor frictievrij bewegen, veerkrachtigheid en stabiliteit. De verschillende lagen fascia kunnen met elkaar verkleefd raken, wat ervoor zou kunnen zorgen dat je minder soepel kan bewegen. In de fascia zitten veel zenuwuiteinden, je kunt je dus voorstellen dat als er iets niet helemaal lekker loopt in de fascia dat dit pijnklachten kan veroorzaken.

Wat houdt fasciatherapie in?
Fasciatherapie is een nieuwe vorm van fysiotherapie. Bij het uitvoeren van fasciatherapie worden fasciatechnieken toegepast. Dit zijn technieken die ervoor zorgen dat de verklevingen of te hoge spanning in de fascia weer terug naar normaal gebracht kunnen worden. De technieken zijn doorgaans langzaam en subtiel. Dit komt omdat de techniek erop gericht is dat de fascia zichzelf door bepaalde druk- en trekkrachten weer “loslaat” tot de normale spanning. De technieken worden zo toegepast dat de therapeut goed kan voelen hoe het weefsel reageert.

Wat is de F.I.T.-methode?
F.I.T. staat voor “Fascia Integratie Therapie”. Het is dus een behandelmethode die geïntegreerd kan worden binnen de fysiotherapeutische behandeling. Binnen deze methode wordt er niet alleen gekeken naar de locatie van de klacht, maar ook naar de houding en souplesse van de rest van het lichaam. Hierin wordt gekeken of er verbanden zijn tussen bepaalde klachten of stijfheid in het lichaam. Met een kort onderzoek kan er snel gevonden worden waar in de fascia zich problemen voor doen. Door eerdergenoemde manuele technieken of het uitvoeren van technieken met “tools” kan de fascia goed beïnvloed worden en doorgaans snel voor klachtenvermindering zorgen. De behandeling met een “tool” wordt ook wel I.A.S.T.M. (Instrument Assisted Soft Tissue Mobilisation) genoemd. De technieken zijn erop gericht om de gel tussen de fascia weer vloeibaar te krijgen als deze verkleefd zijn. De kwaliteit van deze gel kan ook beïnvloed raken door uw leefstijl, dit zal ook in kaart worden gebracht om een goed advies en een goede behandeling te kunnen geven.

Als je vragen hebt over fasciatherapie of over de fascia zelf, of als je het idee hebt dat deze therapie je zou kunnen helpen kun je hiervoor terecht bij onze fysiotherapeut Marin.

Vorig bericht
Hoe bouw je conditie op?
Volgend bericht
Meniscus klachten