Hoe begin je met hardlopen?

De zon begint steeds vaker te schijnen en nu het weer langer licht is gaan steeds meer mensen buiten sporten. Een sport die veel beoefend wordt is hardlopen. Mensen gaan vaak hardlopen om te werken aan de conditie, stress te verminderen, lekker buiten te zijn of omdat het een vrij laagdrempelige sport is om mee te beginnen. Maar hoe begin je eigenlijk met hardlopen? Waar moet je op letten en wat kan er fout gaan? Je leest het hieronder.

Zorg voor goede schoenen/kleding
Je zal niet de eerste zijn die vanwege oude schoenen een blessure oploopt. Goede hardloopschoenen zijn erg belangrijk om fijn te kunnen rennen en kunnen blessures voorkomen. Laat je daarom goed adviseren bij een hardloopwinkel over welke schoenen bij jouw voeten, lichaamsbouw en looptechniek passen. Zorg daarnaast voor goede kleding. Trek het liefste laagjes aan zodat je wat uit kan trekken als je het te warm krijgt. Is je outfit op orde? Dan kun je beginnen met je trainingen.

Gebruik een schema
Begin je net met hardlopen, heb je het een lange tijd niet gedaan of wil je je afstand uitbreiden? Maak dan gebruik van een schema. Je lichaam moet namelijk langzaam wennen aan de belasting en te fanatiek van start gaan kan voor blessures zorgen. Laat je lichaam leidend zijn in het volgen van dit schema. Als je een keer echt geen zin hebt of te vermoeid bent, kun je beter een keertje overslaan. Het moet wel leuk blijven.

Neem de tijd voor de warming up en cooling down
De warming up en cooling down worden nog wel eens overgeslagen. Een goede warming up kan je prestaties verbeteren en helpt om blessures te voorkomen. Wil je hier meer over weten. Lees dan onze blog over het nut van een warming up.

Neem voldoende herstel
Herstel is erg belangrijk na sporten. Zorg voor minstens 1 dag rust tussen de trainingen, zodat je lichaam goed kan herstellen. Drie keer per week hardlopen is echt voldoende om je conditie op te bouwen. In onze blog over het belang van voldoende rust nemen, lees je hier meer over.

Drink voldoende water
Voor een training is het belangrijk dat je voldoende gedronken hebt. Vaak zijn 2-3 glazen water voldoende om je vochtbalans op orde te houden. Op warme dagen is het ook verstandig om tijdens het hardlopen kleine slokjes te blijven nemen. Zeker als je verder gevorderd bent en je hardloopsessie langer dan 30 minuten gaat duren. Probeer op warme dagen ook niet midden op de dag te gaan lopen en vermijd de volle zon. Zoek bijvoorbeeld het bos op of ren door een park. Hier is het vaak koeler dan in de stad. Na je training is het ook belangrijk om het vochtverlies weer aan te vullen.

Heb jij na het lezen van deze blog nog vragen of heb je onverhoopt toch een blessure opgelopen bij het hardlopen. Maak dan gerust een afspraak bij een van onze fysiotherapeuten.

Vorig bericht
Waarom doe je een warming up?
Volgend bericht
Hoe bouw je conditie op?