Nieuw bij Formupgrade! Blood Flow restriction training

Blood flow restriction training (BFR) is een trainingsmethode die in de jaren 60 in Japan is ontstaan. De laatste jaren wordt het ook steeds populairder in het westen en wordt het op steeds meer plekken toegepast in de revalidatie. Er wordt meer en meer wetenschappelijk onderzoek gedaan die de positieve effecten van deze trainingsmethode bewijzen.

Zoals de naam al zegt gaat het om een manier van trainen waarbij de bloedtoevoer naar de spieren die je wilt trainen beperkt wordt. Dit gebeurt met een soort bloeddrukband die om de arm of het been gaat. Deze wordt vervolgens opgeblazen met een handpompje. Dit zorgt ervoor dat er minder bloed, en dus zuurstof, bij de spieren komt. Het effect hiervan is dat je spieren sneller zullen gaan verzuren. Hierdoor hoef je minder zwaar te trainen om hetzelfde effect te bereiken.

Revalidatie

Dit maakt blood floow restriction training dus uitermate goed geschikt in de revalidatie. Na bijvoorbeeld een operatie of bij artrose is het vaak niet mogelijk of te pijnlijk om met zware gewichten te trainen en is het dus lastig om weer kracht op te bouwen. Door BFR kan het trainen met zware gewichten nagebootst worden zonder dat je de gewrichten zwaar belast. Hierdoor kun je al in de vroege fase van revalidatie winst behalen.

Hoe werkt Blood flow restriction training?

Hoe gaat een BFR-behandeling in zijn werk? Tijdens de intake bij de fysiotherapeut zal gekeken worden of jij in aanmerking komt voor deze manier van trainen. Dit wordt besloten op basis van de aard van jouw klacht, maar ook op basis van een risico inschatting. BFR-training is veilig maar om alle risico’s uit te sluiten zal het bij sommige personen niet geschikt zijn. Bij de eerste behandeling zal de fysiotherapeut in de behandelkamer de band omdoen en op zoek gaan naar de juiste druk waarmee de patiënt effectief kan trainen. Dit gebeurt met een dopplerapparaat waarmee we de hartslag in de pols of enkel kunnen monitoren. Met de band om de arm of het been worden vervolgens oefeningen uitgevoerd zoals bijvoorbeeld squats, hamstring curls of biceps curls.

Meer weten?
Stuur een mail naar wessel@formupgrade.nl of maak een gratis afspraak tijdens het (sport)spreekuur op maandag locatie Noord van 17.30-18.30 bij Wessel of donderdag locatie Zuid van 17.30-18.30 bij Nienke. Klik hier om je gegevens achter te laten dan bellen we jou z.s.m. terug, bel 0263823334 of loop even langs de balie.

Vorig bericht
MijnZorgApp
Volgend bericht
Waarom doe je een warming up?