Fysiotherapie. Hoe verzeker je dat?

Iedereen die in Nederland woont, is wettelijk verplicht om een basisverzekering te hebben. Dat geldt ook voor kinderen tot 18 jaar, maar zij betalen hiervoor geen premie. Mensen die niet in Nederland wonen, maar hier wel werken en loonbelasting afdragen, zijn ook verplicht om een basisverzekering af te sluiten. Bij de basisverzekering heb je een verplicht eigen risico van minimaal 385 euro.
In sommige gevallen wordt fysiotherapie vergoed door je basisverzekering. De regels zijn behoorlijk ingewikkeld. Vraag bij twijfel je fysiotherapeut of zorgverzekeraar hoe het precies zit.

Vergoeding fysiotherapie vanuit de basisverzekering voor kinderen/jongeren tot 18 jaar
• Tot 18 jaar worden de eerste 9 behandelingen fysiotherapie sowieso vergoed. Voor de vergoeding van extra behandelingen is toestemming nodig van de zorgverzekeraar.
• Tot 18 jaar wordt fysiotherapie voor aandoeningen die op de lijst chronische aandoeningen* staan volledig vergoed.
• Tot 18 jaar gelden voor artrose aan knie of heup, urineverlies, etalagebenen en ziekenhuisopname dezelfde regels als voor volwassenen.

Vergoeding fysiotherapie vanuit de basisverzekering voor 18 jaar en ouder
• Als je een aandoening hebt die op de lijst chronische aandoeningen* staat, wordt fysiotherapie vanaf de 21ste behandeling vergoed vanuit de basisverzekering.
• Bij artrose aan knie of heup krijg je eenmalig maximaal 12 behandelingen in 12 maanden vergoed.
• Bij urineverlies krijg je eenmalig 9 behandelingen bekkenfysiotherapie vergoed.
• Bij etalagebenen krijg je maximaal 37 behandelingen per jaar vergoed.
• Bij COPD krijg je, afhankelijk van de ziektelast en ziektestabiliteit (longaanvallen), tot maximaal 70 behandelingen per jaar vergoed.
• Fysiotherapie bij ziekenhuisopname wordt vergoed.
Let op! Mensen van 18 jaar en ouder moeten voor zorg uit de basisverzekering altijd eerst een eigen risico van 385 euro (per jaar) betalen.

Op www.zorgverzekeringwijzer.nl kun je verzekeraars en pakketten met elkaar vergelijken en de goedkoopste polis uitzoeken.

*de lijst Chronische Aandoeningen Fysiotherapie is te vinden op: https://www.independer.nl/fysiotherapie/info/chronische-aandoeningenlijst.aspx

Bron: KNGF

 

Vorig bericht
De basisverzekering vergoedt mijn fysiotherapie niet. Wat nu?
Volgend bericht
Hoe werken de longen?