Trillende spieren

“Mijn spieren trillen weleens tijdens of na een zware krachttraining. Hoezo gebeurd dat?”

Trillende spieren komen vooral voor bij de beginnende sporter en bij gevorderde sporters die een heel zwaar gewicht tillen. Het trillen van spieren wordt ook wel ‘spiertremoren’ genoemd.

Hoe ontstaan deze spiertremoren en wat kun je eraan doen?

Trillende spieren ontstaan doordat ze op dat moment te hard moeten werken. Je vraagt meer van je spieren dan dat ze op dat moment aankunnen. De spiervezels worden ongecontroleerd opgerekt en samengetrokken, waardoor er microscopisch kleine scheurtjes ontstaan. Dit klinkt misschien niet goed, maar deze kleine scheurtjes zorgen er juist voor dat de spier groeit en je prestaties verbeteren.

Wat kan je doen tegen trillende spieren?
Trillende spieren zijn vervelend en het geeft aan dat de belasting op dat moment te hoog is voor de spier. Een mogelijke oorzaak is dat de glycogeenvoorraad in de spier laag is. Neem op dat moment bijvoorbeeld een banaan of dextro-energy. Deze snelle suikers vullen de glycogeenvoorraad aan, waardoor er meer energie vrijkomt. Twee andere opties zijn de spier rekken en rust geven. Door de spier te rekken, komen de spiervezels op rek te staan en kunnen ze zich niet samentrekken. Ook bij spierkrampen kan rekken goed helpen. Een verhoogde concentratie melkzuur na een zware inspanning (het verzuren van je spieren) kan het beste verholpen worden met rust. Melkzuur wordt dan afgevoerd en afgebroken in de nieren. Zorg tussen je sessies dus voor voldoende rust.

Wat moet je doen?
Het trillen van spieren is dus te verminderen door je energievoorraad op peil te houden, rekken en voldoende rust te nemen. Je trillende spieren zijn een teken van overbelasting of vermoeidheid. Wees niet bang, want deze vermoeidheid en het daaropvolgende herstel is juist nodig om je spierkracht te verbeteren!

📕 Referenties ter ondersteuning:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22064327
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23115811
https://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/350050006.pdf
https://www.fit.nl/

Vorig bericht
Hoe werken de longen?
Volgend bericht
Je spieren hebben een geheugen!