Wat is een calorie eigenlijk?

CaloriesVoor de dagelijkse activiteiten die je onderneemt heb je energie nodig. Of je nu werkt, wandelt, slaapt of ademhaalt, alles wat jij doet kost energie. Om je lichaam te voorzien in deze energiebehoefte heb je calorieën nodig. Deze calorieën haal je voornamelijk uit voeding. Maar wat zijn calorieën eigenlijk? 

 


Wat zijn calorieën?

Calorieën haal je uit jouw voeding ter voorziening van de
energiebehoefte van jouw lichaam. De eenheid calorie, staat voor energie of warmte (E). Er is 1 calorie qua hoeveelheid energie om 1 gram water 1 graad te laten stijgen. Vanwege het feit dat 1 calorie vrij weinig is, gebruikt men vaak de eenheid van 1.000 calorieën: kCal. Dit wordt in de volksmond vaak bedoelt als men het heeft over calorieën. Alles wat je eet en drinkt – behalve water – bevat calorieën.


Is er verschil tussen calorieën?

Er bestaan verschillende voedingsbronnen waar jij je dagelijkse calorieën uit kunt halen. Zo leveren vetten, koolhydraten en eiwitten op hun beurt weer verschillende hoeveelheden calorieën. Los van het feit dat de hoeveelheid per voedingsbron wellicht verschilt, is er geen verschil in de calorieën die je uit deze voedingsbronnen haalt. Immers, het is een meeteenheid voor energie. Niets meer of minder.

Er zijn vier soorten voedingstoffen die energie leveren aan het lichaam:
Koolhydraten: 4 Kcal per gram
Eiwitten: 4 Kcal per gram
Vetten: 9 Kcal per gram
Alcohol: 7 Kcal per gram


Waarom zijn calorieën belangrijk?

Calorieën spelen een belangrijke rol bij het leveren van energie aan het lichaam om op die manier alle lichaamsprocessen uit te kunnen voeren. Een andere belangrijk aspect van de totale calorie inname is de invloed op het gewicht. Indien je namelijk meer calorieën opneemt, slaat het lichaam deze energie op in de vorm van vet. Deze calorieoverschot, ook wel positieve energiebalans, zorgt ervoor dat je aan zult komen in lichaamsgewicht. Het tegenovergestelde is het geval wanneer je een calorietekort creëert en dus een negatieve energiebalans creëert. Je lichaam haalt niet voldoende energie binnen uit de voeding en zal daarom de vetreserves aanspreken.

Er bestaan goede en slechte calorieën.

  • Goede calorieën vind je in gezond eten zoals groente, fruit, noten, olijfolie, peulvruchten, vis, kip, havermout, bonen en volkoren producten. Deze calorieën passen in een gezonde levensstijl.
  • Slechte calorieën vind je in suiker en koolhydraatrijke voedingsmiddelen, zoals patat, wit brood, snacks, frisdrank, candy bars, drop, ijs, diepvriesmaaltijden en fast food. Deze calorieën dien je zoveel mogelijk te mijden.
  • De allerslechtste calorieën vind je in voedingsmiddelen waarin transvetten zijn verwerkt, zoals margarine, kant-en-klaar maaltijden en bijna alle industrieel bereide voedingsmiddelen. Deze calorieën worden, na consumptie, direct opgeslagen in je vetcellen.

Conclusie

Het belang van calorieën zijn cruciaal bij het behalen van jouw sportieve doelstellingen. De verschillende voedingsmiddelen leveren allemaal op hun eigen beurt weer een eigen hoeveelheid calorieën. Zo dien je rekening te houden met het feit dat vetten meer calorieën kunnen leveren dan andere macronutriënten, zeker wanneer je wilt afvallen. En wanneer je wilt afvallen is het behalen van een negatief saldo op de energiebalans de enige mogelijkheid.

Volgend bericht
Anatomie van de schouder