Cervicaal houdingssyndroom

Staat jouw hoofd ook wat verder naar voren?

De meeste mensen die ik in mijn behandelkamer zie hebben te maken met een ‘anteropositie’ van het hoofd, oftewel het hoofd wat iets naar voren staat ten opzichte van het lichaam. Dit noemen we het cervicaal houdingssyndroom en is vaak gerelateerd aan een progressieve verkorting van verschillende voorste nekspieren. Deze progressieve verkorting kan ontstaan wanneer iemand opzettelijk zijn hoofd naar voren beweegt om beter te kunnen kijken naar bijvoorbeeld een computerscherm, mobiele telefoon, boek, etc. Als deze positie voor langere tijd wordt aangehouden, kan dit de functionele rustlengte van de spieren veranderen, waardoor uiteindelijk het cervicale houdingssyndroom chronisch wordt! Door deze positie verhoogt de spierstress in het gehele craniocervicale (hoofd/nek) gebied wat na verloop van tijd kan leiden tot meerdere problemen, waaronder hoofdpijn en triggerpoints in spieren zoals op de 1e afbeelding te zien is.

Wat te doen?

Bij cervicaal houdingssyndroom zullen je bovenste cervicale (nek) wervels te veel in extensie (strekking) blijven en zullen je lagere cervicale wervels te veel in flexie (buigen) blijven, zie 2e afbeelding links. De eenvoudigste manier om dit tegen te gaan is om je nek te decomprimeren door kinplooien te maken, zie 2e afbeelding rechts. Ik noem deze oefening de dubbele kin. Met deze beweging zullen de bovenste cervicale wervels flecteren en de lagere cervicale wervels extenderen, wat het tegenovergestelde is van wat een cervicaal houdingssyndroom doet. Daarnaast zorgt de beweging voor een rek op de spieren die strak staan in de halsregio.

Voer de oefening uit waarbij je hoofd parallel blijft met je lichaam, kijk hierbij altijd naar voren. Start met 15 herhalingen per dag en bouw ze op naar meer sets per dag. Dit is het begin en kan worden aangevuld met verdere fysiotherapie indien nodig. Wil je meer informatie, dan hoor ik het graag!
Vorig bericht
Tegeltjes wijsheid
Volgend bericht
Etalagebenen