Etalagebenen

Claudicatio Intermittens wordt tegenwoordig Perifeer Arterieel Vaatlijden (P.A.V.) genoemd, maar in de volksmond is het beter bekend als “etalagebenen”. Patiënten met P.A.V. hebben pijn tijdens het lopen, veroorzaakt door slagaderverkalking in de benen. Doordat de slagaders niet meer voldoende zuurstof aan de spieren kunnen leveren ontstaat er een pijn die afneemt wanneer men stilstaat. Men verbloemt dit door net te doen alsof ze etalages aan het kijken zijn. Vandaar de naam etalagebenen.

Recent onderzoek heeft aangetoond dat looptraining een veilig, effectief en goedkoper alternatief is dan de voorheen veelal gebruikte dotterbehandeling. Deze looptraining wordt gegeven door gecertificeerde fysiotherapeuten die een speciale opleiding hiervoor gevolgd hebben en lid zijn van het Chronisch Zorgnet. Vanaf 2017 worden 37 behandelingen per jaar vanuit de basisverzekering vergoed. Chronisch Zorgnet is het landelijk netwerk van fysiotherapeuten gespecialiseerd in het geven van gesuperviseerde looptraining (en meer). Hierbij wordt nauw samengewerkt met huisartsen en specialisten.

Onze fysiotherapeut Rutger is gediplomeerd Claudicatio Fysiotherapeut en helpt je graag letterlijk op weg. Ken jij iemand of heb je zelf last van bovengenoemde, neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Vorig bericht
Cervicaal houdingssyndroom
Volgend bericht
Voordelen van bewegen