Het belang van rust na een training

“Hoe meer, zwaarder en harder we trainen des te eerder boeken we progressie, toch?” Deze bewering horen we vaak maar is FOUT!

Naast een passend voedingspatroon en de juiste manier van trainen is er nóg een factor dat van belang is als je resultaat wilt zien; RUST! Velen voelen zich schuldig wanneer ze een training overslaan of een dag niet hebben hardgelopen, omdat ze denken dat de training zelf zorgt voor de vooruitgang. Het is echter het nemen van voldoende rust dat ervoor zorgt dat je sneller, sterker, fitter en gespierder wordt!

Progressie door rust: supercompensatie

Ons lichaam heeft het prachtige vermogen om zich aan te passen aan de belasting die we er op uitoefenen. Wanneer je bijvoorbeeld aan krachttraining doet en graag gespierder wilt worden zal je dit (er van uitgaande dat je voeding op orde is) bereiken door het supercompensatie principe. Supercompensatie houdt in dat je lichaam zich na een training niet alleen herstelt naar het oude prestatieniveau, maar dat het iets extra’s toevoegt om zichzelf te wapenen tegen de uitgevoerde belasting. Als voorbeeld bij krachttraining betekent dit dat je lichaam de beschadigingen in de spiervezels na een training herstelt en deze vezels nog iets dikker en sterker maakt dan ze waren. Je lichaam wilt namelijk niet dat er in de toekomst weer beschadigingen in deze spiervezels optreden. Het gevolg van dit mechanisme van je lichaam is dat je over een bepaalde tijdsperiode sterker en gespierder wordt. De bijgevoegde grafiek toont het supercompensatie-principe en het belang van het combineren van fitness en rust. Je herstel begint direct na de training en heeft even tijd nodig om daadwerkelijk over te gaan in de supercompensatie fase. Wanneer je te lang na je training niks meer doet om je lichaam te prikkelen zal het prestatieniveau weer dalen naar het beginniveau, belast je jouw lichaam echter weer te snel (voordat het helemaal hersteld is) dan kun je meer afbreken dan je hebt opgebouwd en kun je overtraind raken. Dit is per persoon verschillend.

Vorig bericht
Revalidatie na corona
Volgend bericht
Ali is gestart met de opleiding Dry Needling!